Grad Užice

Šumadija i zapadna Srbija - Zlatiborski Okrug

Stepen razvijenosti - I grupa

Aktivnih privrednih društava - -

Aktivnih preduzetnika - -

63.832


Broj stanovnika
h-money

70.616


Prosečna zarada

647


Površina
Užice
Užice
Užice
Užice
Užice
svi-projekti

13

Ukupan broj projekata
od 2010. do danas

4.520.376 evra

2.898.015 evra

(Donatori 64%)

1.622.361 evra

(Sufinansiranje 36%)

3.680.136 evra

Učešće programa: 2.243.996 evra

Sufinansiranje: 1.436.140 evra

1.870.161 evra

Strategija razvoja urbanog područja grada Užica i opština Bajina Bašta, Čajetina, Požega i Priboj

Izrada strategije integralnih teritorijalnih investicija

Strategija razvoja urbanog područja grada Užica i opština Bajina Bašta, Čajetina, Požega i Priboj pokriva teritoriju sa značajnim kulturnim i prirodnim dobrima, kao što su Nacionalni park Tara, Park prirode Zlatibor, Park prirode Šargan – Mokra Gora, Strogi rezervat prirode Zelenika – Užice, Strogi rezervat prirode Iznad Tatalije – Užice, Strogi rezervat prirode Jaruga – Užice, sa snažnim industrijskim centrima. Važne turističke destinacije na Zlatiboru i Tari, sa već postojećom i planiranom infrastrukturom.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

-

-

-

Zelena i energetska tranzicija na teritoriji ITI Užice

Integralni projekat

Sprovodi: Regionalna razvojna agencija Zlatibor

Uvođenje solarnih instalacija i zelenih rešenja u javne zgrade i prostore radi unapređenja energetske efikasnosti i ekološkog obnavljanja. Projekat uključuje solarne elektrane, zelene krovove i vertikalne vrtove na ključnim lokacijama kao što su Narodno pozorište u Užicu, Regionalni centar za dualno obrazovanje, sportska hala u Bajinoj Bašti, Poljoprivredna škola u Požegi i poslovna zgrada Komunalnog javnog preduzeća „Zlatibor“. Inicijativa ima za cilj značajno smanjenje ugljeničnog otiska i uključuje obrazovne programe i aktivnosti za izgradnju kapaciteta kako bi se održive prakse ugradile u život zajednice. Projekat promoviše široko razumevanje zelene tranzicije i pokazuje opipljive koristi integracije obnovljive energije u javnu infrastrukturu. Od projekta će korist imati više od 110.000 građana.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

1.678.069 evra

1.307.927 evra

370.142 evra

Izrada Studije jedinstvenog identiteta urbanih sredina na teritoriji Užičke ITI (ERA-URBAN-NET)

Integralni projekat

Sprovodi: Regionalna razvojna agencija Zlatibor

Izrada studije za identifikaciju jedinstvenog urbanog identiteta šire urbane oblasti Užica, uz podršku aktivnosti angažovanja zajednice i izgradnje kapaciteta. Projekat ima pozitivan uticaj na preko 150.000 stanovnika a sama inicijativa nastoji da očuva i unapredi urbani karakter šireg urbanog područja Užica, promovišući održivi urbani razvoj fokusiran na identitet.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

192.092 evra

151.998 evra

40.094 evra

984.221 evra

Podrška preduzeću za preradu drveta - Vidosav Marić PR Proizvodnja nameštaja i opremanje enterijera Boema ent

Podrška preduzetnicima, mikro i malim preduzećima

Preduzeće koje se bavi preradom drveta (nameštaja) planira nabavku automatske testere sa kliznim stolom u cilju poboljšanja proizvodnje i kvaliteta proizvoda. Kao rezultat, biće otvorena tri nova radna mesta, uz postojeća četiri. Aktivnost DOP predviđa donaciju i opremanje učionice u lokalnoj osnovnoj školi.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

58.576 evra

43.344 evra

15.232 evra

Rekonstrukcija vodene kule na srednjovekovnoj tvrđavi Stari grad u gradu Užicu

Poslovna infrastruktura (razvoj turizma)

Rekonstrukcija vodotornja na srednjovekovnoj tvrđavi Stari grad u Užicu stvara uslove za razvoj turizma sa uticajem na veći broj malih preduzeća u okruženju, sa novim radnim mestima za 60 ljudi. Projekat predstavlja nastavak rada Grada Užica na revitalizaciji tvrđave koji je uključio i izradu plan detaljne regulacije u okviru EU PRO programa.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

925.645 evra

381.983 evra

543.662 evra

825.754 evra

Rekonstrukcija i proširenje vrtića u užičkom naselju Karan

Lokalna infrastruktura

Rekonstrukcija i proširenje postojećeg vrtića (657 m2) u užičkom naselju Karan ima za cilj poboljšanje uslova i kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja za 55 dece, kao i uslova rada za osam zaposlenih.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

385.923 evra

179.372 evra

206.551 evra

Rekonstrukcija Dispanzera za plućne bolesti i tuberkulozu u Užicu

Lokalna infrastruktura

Rekonstrukcija Dispanzera za plućne bolesti i tuberkulozu u Užicu izgrađenog šezdesetih godina prošlog veka, koji obuhvata sve ustanove primarne i sekundarne zdravstvene zaštite u Zlatiborskom okrugu i pruža zdravstvenu zaštitu obolelima od kovida-19.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

439.831 evra

179.372 evra

260.459 evra

840.240 evra

Učešće programa: 654.019 evra

Sufinansiranje: 186.221 evra

67.566 evra

Podrška Regionalnoj razvojnoj agenciji Zlatibor: West Metal Group klaster na EU tržištu

Podrška organizacijama za podršku poslovanju

Osmišljen da poboljša konkurentnost MSP u metalnoj industriji, projekat predviđa izradu priručnika za inovativne modele prezentacije na međunarodnim sajmovima. Iako je prvenstveno osmišljen za devet članova klastera West Metal Group, model će nakon toga biti dostupan svim MSP u regionu. Projekat će takođe osigurati ispunjavanje preduslova za uspešno širenje na nova tržišta kroz proces sertifikacije, resertifikacije odnosno implementacije relevantnih standarda u svim članicama klastera. Tokom realizacije projekta partneri će izgraditi svoje kapacitete u pružanju usluga poslovnog razvoja, posebno u oblasti pristupa finansijama i internacionalizacije poslovanja.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

54.850 evra

49.940 evra

4.910 evra

Podrška preduzeću za proizvodnju prehrambenih proizvoda Blue Moon Foods d.o.o.

Podrška preduzetnicima, mikro i malim preduzećima

Mikro preduzeće koje se bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda (peciva) nabaviće zamrzivače za odlaganje smrznutih proizvoda i opremu za pakovanje da bi uvelo novu liniju proizvoda. U proizvodnji je trenutno zaposlen 21 radnik, a investicija će doprineti otvaranju jednog radnog mesta odmah i još dva u periodu od tri godine. Predloženim aktivnostima DOP-a predviđena je donacija sopstvenih proizvoda socijalno ugroženim porodicama i godišnja stipendija za jednog učenika koji pohađa poljoprivrednu školu.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

12.716 evra

10.005 evra

2.711 evra

547.822 evra

Izgradnja kišne kanalizacije u Poslovnoj zoni Krčagovo

Poslovna infrastruktura

Završetak komunalne infrastrukture za odvođenje atmosferskih voda u Poslovnoj zoni Krčagovo treba da doprinese zaštiti postojećih preduzeća od mogućih poplava i obezbedi im bolje uslove za poslovanje. To će istovremeno unaprediti uslove za nova ulaganja u ovu poslovnu zonu, što će dovesti do novih investicija i radnih mesta.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

511.081 evra

426.933 evra

84.148 evra

Izrada plana detaljne regulacije za lokaciju Stari grad u Užicu

PDR

Izradom plana detaljne regulacije doprineće se revitalizaciji, zaštiti, predstavljanju i ekonomskoj valorizaciji ovog kulturnog nasleđa, koje će se istovremeno povezati sa drugim značajnim lokalitetima kao što su stara hidroelektrana, kanjon reke Аetinje i obližnje turističke lokacije (Mokra gora, Tara, Zlatibor). Tako će se doprineti unapređenju turističke ponude Zlatiborskog regiona i privući investicije u ovoj oblasti.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

34.600 evra

15.000 evra

19.600 evra

Nabavka rezervnog sistema za sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola

E-dozvole

Unapređenje sistema za izdavanje građevinskih dozvola putem nabavke rezervnog sistema koji će povećati njegovu stabilnost i dostupnost za preko 6.500 korisnika i korisnica koji ga svakodnevno upotrebljavaju. Kroz projekat su nabavljeni serverska i mrežna oprema kao i potrebne licence. Cilj ove aktivnosti je da doprinese stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja kroz poboljšanje efikasnosti i transparentnosti e-uprave i, samim tim, nove investicije. Istovremeno, doprinos će biti pružen i većem poverenju građana/ki u institucije i kvalitetu usluga koje se putem e-uprave pružaju građanima i investitorima. 

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

2.141 evra

2.141 evra

-

224.852 evra

Rekonstrukcija zgrade Narodnog pozorišta

Lokalna infrastruktura

Rekonstrukcija sistema za grejanje i ventilaciju i zamena stolarije obezbediće bolje uslove za zaposlene u pozorištu i publiku, a doprineće uspostavljanju održivog i energetski efikasnog sistema u ovoj javnoj ustanovi kulture. Takođe, smanjiće se troškovi grejanja, kao i zagađenja vazduha, što je jedan od najvećih problema Užica tokom zime.

Vrednost projekta:

Učešće programa:

Sufinansiranje:

224.852 evra

150.000 evra

74.852 evra

-

Učešće programa: -

Sufinansiranje: -

-
-
-

-

Učešće programa: -

Sufinansiranje: -

-
-
-
-
-