Bela Palanka, 14. mart 2023.

Bolje vodosnabdevanje u Beloj Palanci uz podršku Evropske unije

U Beloj Palanci je uz bespovratna sredstva Evropske unije (EU) od skoro 180.000 evra počela rekonstrukcija i dogradnja objekta za vodosnabdevanje „Vrelo“ kako bi se stanovništvu u urbanom delu opštine obezbedilo stabilno snabdevanje vodom. Sredstva EU obezbeđena su preko programa EU PRO Plus, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

Rekonstrukcija objekta vodozahvata podrazumeva realizaciju radova na izgradnji unutrašnje i spoljašnje stolarije, fasade i podova kao i postavljanje sanitarija. Predviđena je montaža tri centrifugalne, spiralne pumpe kapaciteta 55kW kao i kompletan sistem za hlorisanje. Takođe, biće izvedeni radovi na elektroenergetskim instalacijama, dovod struje do objekta kao i automatsko upravljanje novom pumpnom stanicom. 

„Radimo na unapređenju sistema vodosnabdevanja na celoj teritoriji opštine, u centralnom urbanom delu i u selima. Sada uz podršku Evropske unije počinjemo rekonstrukciju vodozahvata na Vrelu nakon čega će kapacitet izvorišta biti povećan, imaćemo manje kvarova, a najvažnije vodosnabdevanje će biti stabilno”, rekao je predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković. Kako je dodao, u narednom periodu će se raditi i rekonstrukcija vodovodne mreže i zamena svih azbestnih cevi za šta je opština zajedno sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima i uz pomoć sredstava iz kredita Svetske banke, izradila projektnu dokumentaciju.

Radovi koje izvodi firma Hidrokontrol iz Niša, izabrana u postupku javne nabavke koja je sprovela opština Bela Palanka, trajaće 120 dana.

Projekat u Beloj Palanci je jedan od projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa skoro šest miliona evra kako bi se unapredio kvalitet života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.