Svilajnac, 3. novembar 2023.

Dom kulture u Bobovu u novom ruhu uz EU podršku

Meštani svilajnačkog sela Bobovo su uz podršku Evropske unije dobili su potpuno renovirani Dom kulture i mesto za okupljanje te bogatiji kulturni i društveni život. Radove na rekonstrukciji ovog objekta, izgrađenog 1947. godine, podržala je Evropska unija sa preko 190.000 evra obezbeđenih preko programa EU PRO Plus.

„Kultura je spona koja povezuje sve nas, naše pretke i buduće naraštaje, i jedan je od najvažnijih principa EU. Ovaj kulturni centar je mnogo više od same zgrade i cigli,  jer je ovo mesto koje spaja prošlost, sadašnjost i budućnost i ujedno način da čuvamo naše kulturno nasleđe“, rekao je šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini na svečanom otvaranju Doma kulture u Bobovu. 

Rekonstrukcija objekta je obuhvatila sanaciju fasade, zamenu spoljašnje i unutrašnje stolarije, podova i instalacija, izgradnju kotlarnice kao i renoviranje bine. 

„Bobovo je drugo po veličini selo u opštini, ali selo kome posvećujemo punu pažnju. Rekonstruisali smo dom zdravlja, osnovnu školu, završavamo vodovodnu mrežu a planiramo da radimo na kanalizacionoj mreži. Sada smo uz podršku Evropske unije rekonstruisali i Dom kulture da deca i mladi imaju mesto da vežbaju i okupljaju”, rekao je Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac. On je istakao da se rezultati uspešne  saradnje i prijateljstva sa EU vide na svakom koraku u opštini.

Projekat u Svilajncu je jedan od 37 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa skoro šest miliona evra kako bi se unapredio kvalitet života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.