Kragujevac, 6. septembar 2022.

EU investicije u Kragujevac

Predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji, šef odeljenja za saradnju Nikola Bertolini i Martin Klauke, šef II sektora operacija posetili su Kragujevac. U šumadijskom gradu, sastali se sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem i obišli su projekte koje je podržala Evropska unija, kako bi doprinela unapređenju uslova života ljudi.

„Sredstva EU koja su do sada realizovana u Kragujevcu su važna, ali moraju da budu znatno veća u budućnosti. Zato ćemo dodatno unaprediti dijalog sa Gradom i mogućnosti za realizaciju projekata, ali ćemo pomoći i u procesu evropskih integracija, koji se u velikoj meri dešavaju upravo na lokalnom nivou”, rekao je šef odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini prilikom posete Vojno tehničkom zavodu, koji je među prioritenim projektima koje grad Kragujevac priprema i planira da realizuje u narednom periodu.

Kako je Bertolini ocenio, u mnogim evropskim gradovima ovakvi prostori od  kulturnog i istorijskog značaja su sanirani, oživljeni i doprineli su kvalitetu života ljudi.

„Kragujevac ima veliki potencijal za mlade u smislu mogućnosti da se studira, a ima i prilika za dalje investicije i inovacije. Razgovarali smo o tekućim i budućim projektima jer mi na Kragujevac gledamo kao na važno mesto u širem kontekstu razvoja celog regiona”, zaključio je Bertolini.

„Strateško opredeljenje Kragujevca jeste da ne samo da želimo da se priključimo Evropskoj uniji nego da smo mi već, geografski, ali i na sve druge načine, i istorijski i kulturološki, upravo deo EU i u tom smislu svaka njihova pomoć da postanemo deo jedne veće porodice je dobrodošla,” rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Kako je napomenuo, grad ima više od 20 spremnih projekata, dok je Vojno tehnički zavod ili Knežev Arsenal predstavlja budućnost i karakterizaciju grada Kragujevca na čijoj se revitalizaciji radi uz nadu da će i EU pružiti podršku.

Bertolini i Klauke su sa predstavnicima Grada obišli i projekat poslovne infrastrukture koji je uz EU sredstva od preko 630.000 evra obuvatio izgradnju komunalne infrastrukture i saobraćajnica koje su povezale stare i nove lokacije u industrijskoj zoni i tako omogućile bolje uslove za investicije.

Predstavnici Delegacije EU su u Kragujevcu obišli i zgradu Legata akademika Nikole Koke Jankovića, u čiju  su izgradnju Kragujevac i Evropska investiciona banka (EIB) zajedno uložile 680.000 evra sa ciljem očuvanja ali i promocije kulturnog nasleđa Srbije kao dela evropskog kulturnog nasleđa.

U Kragujevcu su se predstvanici Delegacije EU sastali i sa predstavnicima Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja koja uz podrsku EU sprovodi projekte usmerene n