Šabac, Ljubovija, 2. avgust 2023.

EU podrška obrazovanju i socijalnoj inkluziji u Šapcu i Ljuboviji

Tokom prvog dana posete zapadnoj Srbiji, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Nikola Bertolini obišao je danas u Šapcu novi objekat paviljona Naučnog centra koji sada talentovanim i darovitim đacima može da pruži uslove i sistemsku podršku da se razvijaju i dostižu vrhunske rezultate.

„Briga o razvoju potencijala kod mladih i unapređenje njihovih znanja je važan korak ka stvaranju boljeg okruženja. To je ujedno i jedan od najlepših zadataka svakog roditelja, a ako lokalna samouprava obezbedi ovakav prostor i uslove za razvoj,  onda je to usluga koja je od nemerljivog značaja za zajednicu”, rekao je Nikola Bertolini i čestitao gradu Šapcu  i UNOPS-u na realizaciji ovog uspešnog projekta. Kako je dodao, EU finansira brojne projekte u oblasti obrazovanja, ali je projekat za talentovane đake u Šapcu jedinstven.

Uz bespovratna EU sredstva u vrednosti od skoro 180.000 evra obezbeđena preko EU PRO Plus programa i značajno učešće Grada Šapca od 268.000 evra objekat paviljona Naučnog centra je potpuno rekonstruisan i ima opremljene kabinete za fiziku, biologiju i hemiju, multimedijalne učionice, internet kafe kao i 14 trokrevetnih soba za smeštaj dece iz cele Srbije, koja će moći da pohađaju tematski organizovane programe za talentovanu decu.

„Naučni centar predstavlja nadogradnju obrazovnom sistemu gde će naši najbolji đaci razvijati svoje potencijale i dobijati nova znanja uz najbolje nastavnike. Imamo smeštajni kapacitet za oko 40 učenika koji će ovde sticati dodatna znanja i veštine potrebne za uspehe koje oni postižu na republičkim i međunarodnim takmičenjima ”, rekao je Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca. 

U Šapcu je Bertolini obišao i novoizgrađene objekte za socijalno stanovanje za 23 porodice, čije ju je izgradnju EU podržala preko programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ (EU SHAI).

Tokom posete Ljuboviji šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU posetio je sa predsednikom opštine Milanom Jovanovićem projekt programa Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji putem koga se 14 porodica uselilo u nove i opremljene domove. Potom su Bertolini i Jovanović obišli objekat Predškolske ustanove (PU) „Poletarac” koji je potpuno renoviran i sada pruža značajno bolje uslove za boravak i obrazovanje oko 200 najmlađih stanovnika opštine.

EU je podržala renoviranje vrtića preko EU PRO Plus programa sa skoro 170.000 evra. Objekat vrtića je proširen, renovirana kuhinja je opremljena novim kuhinjskim aparatima, a zamenjeni su i dotrajali podovi i grejna mreža, uz izgradnju spoljašnje hidrantske mreže, sobe za izolaciju i prostorije za pelet.

„Projekti koji smo realizovali zajedno sa opštinom Ljubovija su posebno značajni za ranjive grupe stanovništa, decu i porodice iz osetljivih grupa u društvu, ali imao sam priliku da vidim kako je naša prethoda podrška u zaštiti od poplava sprečila da ove godine nema velike štete”, rekao je Nikola Bertolini.

„U prethodnom periodu opština Ljubovija je uz podršku EU realizovala tri važna projekta u vrednosti od oko 1,3 miliona evra. To su za nas velika i značajna sredstva jednaka skoro petini našeg ukupnog budžeta, koja su uložena za bolji život stanovništva”, rekao je predsednik opštine Ljubovija Milan Jovanović.