Niš, Bosilegrad, 10. avgust 2023.

EU pouzdan partner Nišu i Bosilegradu

Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, boravio je danas, tokom drugog dana posete jugu Srbije, u Bosilegradu i Nišu gde je imao prililku da vidi kako se realizuju projekti kojima EU podržava lokalni razvoj u Srbiji.

Tokom boravka u Nišu, Nikola Bertolini izrazio je zadovoljstvo svojom ponovnom posetom gradu kao i projektima koje je posetio.

„Niš je pouzdan partner Evropske unije zbog čega u ovaj grad i ulažemo novac poreskih obveznika EU. Projekti koje smo danas videli predstavljaju dobre premiere ove saradnje ali i prioriteta EU. Sa jedne strane u fokusu je zaštita i bezbednost dece, a sa druge odbrana i promocija kulture, dve teme ključne za jaku zajednicu”, rekao je Bertolini.

U Nišu je Bertolini sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski obišao radove na unapređenju energetske efikasnosti zgrade Pozorišta lutaka koje Grad Niš izvodi uz podršku Evropske unije od preko 170.000 evra opredeljenih preko EU PRO Plus programa. Nakon kompletne zamene dotrajalih grejnih instalacija savremenim sistemom za klimatizaciju, najmlađi u Nišu će moći da predstave prate u mnogo boljim uslovima. Bertolini i Sotirovska su u Centru za socijalni rad „Sveti Sava” imali priliku da vide tehničku opremu koja je nabavljena uz podršku EU a koja je potrebna za uspostavljanje usluge forenzičkog intervjua sa detetom. U Degustacionom centar „Zalogaj juga” koji je otvorilo Udruženje ugostiteljsko-turističkih poslenika uz pomoć Evropske unije i grada Niša, imali su priliku da vide kako je EU pomogla unapređenje kapacitet,a i proširenje tržišta malih i srednjih preduzeća južne Srbije u sektoru turizmu i ugostiteljstvu.

„Ovo su dobri primeri koji pokazuju kako zajedno sa Evropskom unijom radimo na poboljšanju uslova života u našoj zajednici a danas smo videli podršku u tri različite oblasti. Ovde gde se sada nalazimo, u Udruženju ugostiteljsko-turističkih poslenika Niša će da se obuče i prekvalifukuju budući preduzetnici, socijalni rad dobio je novu uslugu koja će omogućiti da se najmlađi zaštite od zlostavljanja. I ono što smo dugo očekvali kao Grad da u godini kada Pozorište lutaka obeležava 65 godina postojanja zahvaljujući upravo pomoći Evropske unije mi ovaj objekat rekonstruišemo i time omogućimo da 30.000 dece koje godišnje poseti pozorište ima bolje uslove za uživanje u lutkarskim predstavama”, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Bertolini je tokom boravka u Bosilegradu sa predsednikom opštine Vladimiriom Zaharijevim obišao radove na izgradnji ustanove socijalne zaštite kao privremenog smeštaja za socijalno ugrožena lica koja se suočavaju sa beskućništvom, nedostatkom posla i adekvatne zdravstvene zaštite. Ustanova će biti uspostavljena adaptacijom objekta nekadašnje Veterinarske stanice uz bespovratna sredstva EU od 179.000 evra.

“Evropska unija i Bosilegrad su dugogodišnji partneri što potvrđuje i ovaj projekat, a ulaganje u opštine koje su udaljenije od Beograda treba da bude veće jer ovde vidimo napore da se mladi ljudi zadrže u opštini što će EU nastaviti da podržava”, rekao je Nikola Bertolini.

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev je rekao kako će uz podršku Evropske unije i Vlade Srbije, opština sada moći da odgovori na potrebe za ovakim tipom socijalne zaštite pa će biti spremna i da zbrine najhitnije slučajeve. Kako je dodao, pitanje ekonomije je od najveće važnosti za Bosilegrad i zato se zahvalio na novoj podršci EU od 300.000 evra, obezbeđenih preko EU PRO Plus programa, a koje će biti uložene u rekonstrukciju i opremanje bivšeg tekstilnog kombinata „Kobos“, koji je u vlasništvu lokalne samouprave, i na taj način stvoriti uslove za nova ulaganja.