Trstenik, Kruševac, 5. oktobar 2023.

EU za održivi razvoj Trstenika i Kruševac

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Nikola Bertolini i Izabel Pimenta, koordinatorka IPA finansijske pomoći za Srbiju pri Evropskoj komisiji, nakon sastanka sa rukovodstvom opštine posetili su danas u Trsteniku Dom zdravlja „Dr Sava Stanojević” koji je uz podršku Evropske unije energetski saniran, čime je poboljšan kvalitet zdravstvenih usluga u opštini.

„Ovde u Trsteniku vidi se konkretna podrška Evropske unije i njenih poreskih obveznika. Mi smo tu da pomognemo ljudima a zdravlje je svakako na prvom mestu. Zato nam je drago da smo zajedno sa opštinom završili ovaj projekat a da stanovništvo ima kvalitetniju zdravstvenu zašitu“ rekao je Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU.

Zamenik predsednice opštine Trstenik Dejan Rakovac je istakao podršku EU opštini i dodao da je projekat rekonstrukcije Doma zdravlja izuzetno značajan za zdravstvene radnike ali pre svega za pacijente.

„Zgrada je dosta stara i mi smo dugo čekali na zamenu stolarije i unapređenje energetske efikasnosti jer zimi objekat nije mogao da se zagreje a leti nije mogao da se rashladi. Takođe, aparat za horizontalnu terapiju je izuzetna donacija jer naši pacijenti sada imaju i tu vrstu zdravstvene usluge koja ima široki spektar primene u lečenju pacijenata”, rekla je direktorka Doma zdravlja Trstenik Žaklina Ristić. Ona je navela i značaj donacije novog sanitetskog vozila za sigurniji i brži prevoz pacijenata. 

U Kruševcu su se predstavnici Evropske unije sastali sa zamenikom gradonačelnice Aleksandrom Jovanovićem, timom gradske uprave, kao i predstavnicima institucija kulture i organizacija civilnog društva koji su učestvovali u izradi Strategije razvoja urbanog područja grada Kruševca.

Šef odeljenje za saradnju Delegacije EU Nikola Bertolini je nakon sastanka istakao da je Kruševac pravi evrpski grad koji vodi računa o kulturi i istoriji sa fokusom na mlade ljude, a to su sve zajedničke vrednosti EU i Kruševca. “Nastavićemo da podržavamo Kruševac jer grad to zaslužuje, ali i kako bi služio kao dobar primer mnogim drugim opštinama u Srbiji koja ima budućnost u Evropskoj uniji”, zaključio je Bertolini.

Zamenik gradonačelnice Kruševca Aleksandar Jovanović je istakao značaj izrade Strategija urbanog razvoja grada kao važnog strateškog dokumenta koji grad razvija uz podršku EU. 

“Definisali smo ključne oblasti razvoja grada i projekte koje grad Kruševac može da sprovede kako bi podigao nivo kvaliteta života lokalnog stanovništva. Jedan od fokusa je i kreiranje više sadržaja za mlade, kako bi oni ostali da rade i stvaraju porodice ovde. Ono što smo identifikovali kao jedan od ključnih projekata za dalji razvoj grada Kruševca i posebno njegovog urbanog dela jeste rekonstrukcija Doma vojske odnosno izgradnja jednog multifunkcionalnog i multikulturalnog objekta gde će različite ustanove kulture imati svoj prostor. Na drugom mestu je rekonstrukcija lokaliteta Lazarev grad koji je simbol tradicije našeg grada”, rekao je Jovanović.

U Kruševcu su predstavnici Evropske unije posetili i preduzeće Ramonda Dezert koje se bavi proizvodnjom torti i kolača. Vlasnica preduzeća Gordana Petković je uz bespovratna sredstva EU nabavila nove mašine i tako unapredila proizvodnju.