Beograd, 17. oktobar 2022.

„Koja je tvoja superveština?“

Otvoren likovni konkurs „Koja je tvoja super-veština?“ za kalendar programa EU PRO Plus za 2023. godinu

Program Evropske unije za lokalni razvoj EU PRO Plus otvorio je danas nagradni likovni konkurs za učenike i učenice srednjih škola i gimnazija iz 99 gradova i opština u regionima Šumadije i zapadne i Južne i istočne Srbije na temu „Koja je tvoja superveština?“. Konkurs se uz podršku EU i Ministarstva za evropske integracije tradicionalno organizuje više od decenije sa ciljem da među mladima podstakne kreativnost, stvaralaštvo, ali i da ih motiviše da budu aktivni u svojim zajednicama. 

Ovogodišnja tema, koja prati odluku Evropske komisije da se 2023. proglasi Evropskom godinom veština, treba da podstakne mlade da prepoznaju i u likovnom formatu predstave svoje talente i interesovanja u školi i van nje, kao i da saznaju koja vrsta obrazovanja u zemlji i u svetu bi im pomogla da svoje talente transformišu u poslovne veštine koje će da odgovore novim potrebama tržišta rada i koje bi primenili u svojim budućim profesijama. 

Srednjoškolci i srednjoškolke, kao i šira javnost, moći će da glasaju onlajn, na internet stranici programa EU PRO Plus, i tako odaberu 12 radova iz sužene konkurencije od 20 najboljih radova, koje prethodno odabere interni žiri. Onlajn glasanje se otvara nakon zatvaranja konkursa i traje pet dana. Glas publike učestvovaće kao peti član žirija i uz taj glas članovi žirija će izabrati 12 najboljih radova, koji će se naći na stranicama kalendara programa EU PRO Plus za 2023. godinu. 

Autori i autorke 12 pobedničkih radova dobiće nagrade – laptop i tablet računare i mobilne telefone – dok će škola koja se pokaže kao najbolja u angažovanju i organizaciji internog školskog takmičenja tokom koga će se izabrati radovi za učešće na konkursu dobiti kao nagradu laptop i projektor.

Konkurs je otvoren do 20. novembra 2022. godine, a propozicije su dostupne na internet stranici programa EU PRO Plus.