Prijepolje, 20. april 2023.

Otvoren renovirani park u Prijepolju

Nakon tri decenije, Park narodnih heroja u centru opštine Prijepolje na reci Mileševki, potpuno je obnovljen i uređen, zahvaljujući sredstvima Ministarstva turizma i omladine i Evropske unije kroz EU PRO Plus program. Svečanom otvaranju Parka prisustvovali su ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Nikola Bertolini, posebni savetnik u Ministarstvu turizma i omladine Esad Hodžić i Mikela Telatin, direktorka UNOPS Kancelarije u Srbiji.

„Ovaj park je izraz partnerstva između Srbije i Evropske unije koja je predstavlja naše okruženje, prostor u kome živimo i u gde nas države članice EU posmatraju i tretiraju kao ravnopravne. Pomoć koju zajedno pružamo našim lokalnim zajednicama je naša snaga i mogućnost da se razvijamo, a istovremeno prilika za nas da razumemo šta su potrebe na lokalnom nivou, na koje ćemo zajedničkim snagama pokušati i da odgovorimo. Danas je to ovaj lepi park na lepoj Mileševki u Prijepolju, a sutra su to već neki drugi projekti koji se odnose na infrastrukturu, poljoprivredu ili na podršku malim i srednjim preduzećima”, rekla je ministarka za evropske integracije, Tanja Miščević.

Finali radovi su izvršeni uz finansijsku podršku Evropske unije od više od 20 miliona dinara kada su postavljane elektroinstalacija, rasveta, video nadzor kao i mobilijar i sprave za fitnes i za vežbanje.

„Ovaj projekat je rezultat rada velikog broja ljudi, institucija, uloženog vremena i energije i ograničenih sredstava – što znači da je odraz i velike posvećenosti. Drago mi je da vidim da je uspešno realizovan. Evropska unija čeka na vas i EU je ovde za vas!”, rekao šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nikola Bertolini.

Esad Hodžić, posebni savetnik u Ministarstvu turizma i omladine je istakao da je rekonstrukcija Parka započeta na inicijativu samih Prijepoljaca a da je ministarstvo turizma i omladine sa 37,8 miliona dinara podržalo prvu fazu renoviranja tokom koje su asfaltirani sportski tereni za košarku, mali fudbal, odbojku i tenis, te postavljena zaštitna rešetka preko rekonstruisanog odvodnog kanala i betonirano stepenište unutar tribina.

„Uspeli smo da sačuvamo dušu našeg parka iz davnih vremena a da prostor oplemenimo novim sadržajem. Ovo je park za sve nas, za najmlađe, za starije koji imaju šahovski kutak, tu su tereni za sportiste, sprave za rekreaktivce, ali i za osobe sa invaliditetom, jednostavno park dostupan svim našim građanima”, rekao je Drago Popadić, predsednik opštine Prijepolje.

U Prijepolju je, tokom dana, Bertolini takođe imao priliku da vidi projekte koje je u opštini podržala EU a koji doprinose boljim socijalnim uslugama i uslovima za obrazovanje. On je obišao sportsku salu u Osnovnoj školi „Milisav Stiković” koja je renovirana uz bespovratna sredstva EU, kao i Dnevni centar za decu i mlade sa problemima u ponašanju odnosno projekat koji zajedno sprovode udruženje „Nova vizija” i Centar za socijalni rad a koji će značajno unaprediti socijalne usluge kao i socijalnu integraciju rizičnih grupa kod dece i mladih.