Beograd, 9. decembar 2021.

Plus 10 miliona evra za oporavak od posledica pandemije

Evropska unija je opredelila dodatnih deset miliona evra bespovratnih sredstava za oporavak od posledica kovida-19, koja će biti realizovana kroz program EU PRO Plus.

Sporazum o dodatnoj pomoći, koja će biti usmerena na podršku lokalnim samoupravama i malim privrednicima da umanje posledice pandemije kao i na podršku zdravstvenom sistemu, potpisali su ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre na sastanku Upravnog odbora programa EU PRO Plus održanom 9. decembra 2021. u Palati Srbija. Ministarka Joksimović je podvukla da je ravnomerni regionalni razvoj jedan od najznačajnijih aspekata evropskih integracija i da Vlada Srbije zajedno sa Evropskom unijom i partnerima iz UNOPS-a poslednjih godina sprovodi projekte lokalnog razvoja koji doprinose jačanju lokalnih samouprava i daju konkretne rezultate. Ona je dodala da je suština programa EU PRO Plus da se dopre do svakog građanina bez obzira u kom delu zemlje živi.

„Dodatnih deset miliona evra namenjeni su za unapređenje i jačanje otpornosti i za saniranje posledica pandemije kovida-19 na nivou lokalnih samouprava, ali i u sektoru malih i srednjih preduzeća, koja su kičma naše privrede“, dodala je Joksimović.

Uz privredu, podrška će biti pružena i ugroženim grupama kako bi se postigao i inkluzivni rast. Ministarka je podvukla da su evropske integracije pravi instrument da se angažuju svi kapaciteti kako bi svako dobio šansu da doprinese ne samo reformama već i ličnom napretku, boljem životnom standardu, a samim tim i lokalnoj zajednici i celoj zemlji.

„Današnje potpisivanje je jasan znak da Evropska unija ostaje posvećena podršci Srbiji ne samo u sprečavanju kovida-19 već i u pomoći zemlji u oporavku od posledica. Dodatak od deset miliona evra prvobitnom budžetu od 30 miliona evra je odličan primer agilnosti Evropske komisije i snažnog partnerstva između Delegacije EU i Ministarstva za evropske integracije koji udružuju napore da odgovore na prioritetne potrebe Srbije“, rekao je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre.

Ambasador Žiofre je dodao da EU kroz EU PRO Plus takođe potvrđuje svoju kontinuiranu podršku lokalnom razvoju u Srbiji, doprinoseći smanjenju razlika među lokalnim samoupravama kroz bolje upravljanje razvojem i podsticanje ekonomskog rasta, kao i jačanje socijalne infrastrukture i socijalne kohezije. Takođe, ambasador je istakao da će u cilju sveobuhvatnog društveno-ekonomskog napretka kroz program EU PRO Plus biti pilotiran teritorijalni pristup razvoju, koji se u EU pokazao kao uspešan.

Ministarka Joksimović i ambasador Žiofre su takođe najavili i tri javna poziva programa EU PRO Plus, ukupne vrednosti 4,5 miliona evra, putem kojih će EU podržati razvoj lokalne infrastrukture, konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kao i unapređenje socijalnih usluga u 99 lokalnih samouprava u dva regiona, Šumadiji i zapadnoj Srbiji i Južnoj i istočnoj Srbiji.

Oni su pozvali sve partnere sa lokalnog nivoa, lokalne samouprave, organizacije za podršku poslovanju i civilno društvo da prate javne pozive i da sa dobrim i konkretnim projektima apliciraju za bespovratna sredstva.