Beograd, 29. decembar 2022.

Podrška EU malom biznisu - 2,7 miliona evra bespovratnih sredstava za nabavku opreme i uvođenje usluga

Ukupno 113 preduzetnika i preduzetnica, mikro i malih preduzeća iz Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije će uz bespovratna sredstva Evropske unije (EU) u visini od preko 2,7 miliona, nabaviti novu opremu i uvesti dodatne usluge sa ciljem da unaprede proizvodnju i tržišni potencijal i doprinesu povećanju zaposlenosti. Sredstva su opredeljena putem javnog poziva koji je sproveo EU PRO Plus program.

„Sama činjenica da će ova preduzeća već nakon prve godine korišćenja odobrenih sredstava zaposliti 270 ljudi i da će izvesti robu i usluge za dva miliona evra više nego do sada, govori kolike su  konkretne koristi koje građani ovog dela Srbije imaju od evropskih integracija. Bespovratna sredstva EU namenjena malim preduzećima koja su relativno nova na tržištu pomoći će im da budu efikasnija i produktivnija i da se spreme za evropsko tržište. A što je još važnije, da zaposle nove ljude i što pre doprinesu ukupnom ekonomskom razvoju svojih sredina i čitave države”, rekla je Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije.

„Evropska unija podržava razvoj i konkurentnost sektora mikro i malih preduzeća jer upravo oni doprinose održivoj ekonomiji i većoj stopi zaposlenosti. Reč je o 113 preduzetnika i preduzetnice i njihovim porodicama koje će imati koristi od ovih sredstava, što je jedan od odličnih primera kako pristupanje EU direktno utiče na građane Srbije. Sa novom opremom ova preduzeća širom Srbije, a posebno u manjim i slabije razvijenim opštinama, unaprediće proizvodnju i zaposliti svoje sugrađane. Dodatno, na ovaj način, zajedno sa Vladom Srbije radimo kako na lokalnom tako i na ravnomernijem regionalnom razvoju ” rekao je ambasador Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Podrška Evropske unije će biti usmerena na mlada mikro i mala preduzeća do pet godina starosti koja su u drugom investicionom ciklusu. Od toga skoro dva miliona evra je opredeljeno za 70 proizvodnih preduzeća koja se uglavnom bave proizvodnjom hrane, nameštaja, odeće kao i preradom drveta. Preostala podrška od 880.297 evra biće iskorišćena za nabavku opreme za ukupno 43 preduzeća koja se bave pružanjem usluga kao što su informacione tehnologije, arhitektonske i inženjerske delatnosti, usluge zdravstvene zaštite, održavanje i popravke.

Očekuje se da će ova preduzeća, koja će finansijski učestvovati u nabavci opreme sa 832.610 evra, tokom trajanja projekta sprovesti i društveno odgovorne aktivnosti i tako podržati svoje lokalne zajednice, kroz pomoć ranjivim grupama, deci, sportskim klubovima ili doprineti zaštiti životne sredine.

Tokom trajanja javnog poziva za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća  koji je pripremljen i sproveden uz podršku Ministarstva privrede, program EU PRO Plus je organizovao 18 info-sesija koje su okupile preko 800 učesnika i učesnica, a zatim je od pristiglih 610 aplikacija, nakon sprovedene administrativne i tehničke evaluacije i terenskih poseta preduzećima, za finansiranje  na osnovu očekivanih rezultata i efekata, održivosti, društvenog uticaja i troškova, odobreno ukupno 113 projekata. Lista odobrenih projekata dostupna je na internet stranici programa EU PRO Plus: Rezultati Javnog poziva za predloge projekata za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća