Svilajnac, 12. maj 2022.

Poseta ambasadora zemalja EU opštini Svilajnac

„Ovo je priča o uspehu jer pokazuje da smo zajedno bolji. Ako radimo zajedno sa lokalnom zajednicom, sa opštinama, sa privrednim sektorom, sa državama članicama postižemo mnogo više i to je ono što EU predstavlja u Srbiji”, rekao je ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre prilikom posete opštini Svilajnac. On je zajedno sa 20 ambasadora zemalja EU i predsednikom opštine Predragom Milanovićem obišao projekte koji su u opštini realizovani uz EU podršku.

„Sa opštinom Svilajnac imamo dugo partnerstvo i ona je primer kako EU i Srbija zajedno mogu da stvore nepohodne uslove za lokalni razvoj. EU je uložila oko 15 miliona evra u Svilajnac a danas vidimo kako su ta sredstva dobro iskorišćena i uložena u brojne oblasti, počevši od zaštite od poplava i regulacije reke Resave, socijalne inkluzije i izgradnje stambenih objekata za ugrožene grupe, u oblasti kulture kroz obnovu domova kulture i obrazovnih ustanova sve do do ekonomije i stavaranja uslova za privlačenje investicija kroz opremanje industrijskih zona”, istakao je šef Delegacije EU u Srbiji.

„Svi projekti koje smo realizovali zajedno sa našim partnerom UNOPS-om i opštinom Svilajnac su se pokazali na delu, i privukli druge investicije iz EU jer EU nije samo Evropska komisija već i njene države članice koje su ovde ulagale kroz bilateralne projeke kao i njen privatni sektor koji je došao ovde jer su videli mogućnost da ovde razviju svoj posao,” zaključio je ambasador Žiofre. 

Delegacija je u Svilajncu posetila Prirodnjački centar Srbije kao i Dom kulture u selu Kušiljevu čiju je rekonstrukciju EU podržala sa skoro 150.00 evra. Nakon nastupa dva lokalna folklorna anasambla ambasador Žiofre je rekao da je za EU očuvanje kulturnog nasleđa od posebne važnosti te da zato i podržava zajednice u očuvanju identiteta, a projekti poput Doma kulture doprinose ovom cilju i drže zajednicu na okupu.

„Danas smo na terenu pokazali šta smo u proteklom periodu uradili uz podršku Evropske unije. Da nije bilo EU mi ne bismo uspeli da se oporavimo od poplava niti da radimo na mnogim razvojnim projektima u opštini. Došlo je vreme da zajedno radimo i na polju industralizacije Svilajnca jer su velike kompanije iz EU ovde otvorile svoje fabrike i nova radna mesta“, rekao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović ističući da je poseta dvadeset amabasadora zemalja EU velika čast, ali i priznanje, kako opštini tako i svim stanovnicima Svilajnca.