Merošina, 10. mart 2023.

U Merošini EU finansira rekonstrukciju zgrade Narodne biblioteke

U opštini Merošina su uz podršku Evropske unije počeli radovi na završnoj fazi rekonstrukcije zgrade Narodne biblioteke kako bi se unapredio pristup kulturnim i društvenim sadržajima za sve stanovnike opštine, uključujući i osobe sa invaliditetom. Bespovratna sredstva Evropske unije u visini od 179.000 evra obezbeđena su preko programa EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

Radovi obuhvataju završetak pozorišne sale koja ima 200 mesta, postavljanje ventilacije, uz spoljnu izolaciju zidova i postavljanje solarnih panela što će doprineti većoj energetskoj efikasnosti objekta te uštedi energije i smanjenju troškova. Ostvarene uštede će se ulagati u nove kulturne programe dostupne svim stanovnicima opštine jer će biti postavljena i rampa za osobe sa invaliditetom.

„Završetkom radova i  uvođenjem potrebnih ekoloških i bezbednosnih standarda, savremenih sistema ventilacije, uključujući novo osvetljenje kao i zaštitu od požara, Narodna biblioteka će uz novi izgled pružati adekvatne uslove za rad i organizovanje brojnih kulturnih sadržaja i manifestacija, a uz to će biti obezbeđeni i uslovi za čuvanje bibliotečkog materijala”, rekao je Saša Jovanović, predsednik opštine Merošina koja u realizaciji projekta učestvuje sa značajnim iznosom od  118.000 evra. On je podsetio da je prvu fazu rekonstrukcije zgrade tokom 2019. finansiralo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a da će sada zahvaljujući podršci EU objekat biti potpuno funkcionalan.

Radove izvode firme Ekspertuniverzal d.o.o. Beograd, kao nosilac posla i KVM Tehnik d.o.o. Smederevo kao član grupe, izabrane u postupku javne nabavke koja je sprovela opština Merošina. Rok za završetak radova je 180 dana.

Projekat u Merošini je jedan od projekata lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa skoro šest miliona evra kako bi se unapredio kvalitet života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.