Kragujevac, 15. decembar 2022.

Ukusno a standard

Ovih dana ako vas put navede u Kragujevac obavezno svratite na vince i meze. Ponuda je standardno odlična, ali je tradicionalni gurmanluk, uz podršku EU kroz program EU PRO Plus, odnedavno dobio notu gastronomije.

 

Naime, u maju 2022. program EU PRO Plus je objavio rezultate Javnog poziva namenjenog organizacijama za podršku poslovanju. U saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, Evropska unija (EU) izdvojila je više od 670.000 evra kako bi podržala 16 odabranih projekata koji za cilj imaju da unaprede konkurentnost malih i srednjih preduzeća koja posluju u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Istočne i južne Srbije. 

Projekti podržani kroz ovu aktivnost, koje sprovode regionalne razvojne agencije, biznis centri i inkubatori, naučno-tehnološki park, centri za preduzetništvo mladih kao i druga udruženja, primarno pomažu preduzećima da izađu na nova tržišta, uvedu standarde, ali i da se brže oporave od negativnih posledica pandemije kovida-19 na njihovo celokupno poslovanje. 

„Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije kovida-19“ jedna je od ovih inicijativa, koju sprovodi Regionalna agencija za ekonomski razvoj (RRA) Šumadije i Pomoravlja a doprinosi razvoju ugostiteljskog sektora u Kragujevcu. 

Prema rečima Nenada Popovića, direktora RRA Šumadije i Pomoravlja, pandemija kovida-19 je ozbiljno pogodila lokalni ugostiteljski sektor, pa je ovaj projekat, pored toga što stvara mogućnosti za unapređenje kapaciteta i povećanje konkurentnosti 21 ugostiteljskog objekta u Kragujevcu, takođe velikim delom fokusiran i na oporavak i stvaranje adekvatne otpornosti na ovu i slične krize.

Sam projekat, ukupne vrednosti od blizu 60.000 evra, od čega je EU uložila 50.000 evra, sastoji se iz tri komponente – obuke za somelijee, obuke za bariste i uvođenje HACCP standarda.

Prva faza projekta – obuka iz somelijerstva – održana je u decembru 2022, u kragujevačkom Vinsko-rakijskom habu, gde su predstavnici 21 lokalnog restorana usavršavali svoja znanja o ocenjivanju i degustaciji vina, slaganju vina i hrane i o tome kako da vino čuvaju i služe. Pored unapređivanja znanja restoranskog osoblja i lokalnog ugostiteljstva uopšte, obuka doprinosi i napretku razvoja vinske kulture u ovom delu zemlje. Takođe, uzimajući u obzir to da je kultura pripreme kafe sve popularnija a kafenisanje neosporni deo nacionalne tradicije, sledeća faza projekta podrazumeva i obuku za bariste.

Osim što će podići nivo kvaliteta usluga, ugostitelji će imati prilike da dobiju HACCP sertifikate, čime će se u Kragujevcu povećati broj restorana koji će hranom snabdevati preduzeća i dečije ustanove koje traže potvrdu o bezbednosti hrane. 

„Sertifikacija je kompleksan proces, koji zahteva detaljnu pripremu i ugovaranje sa međunarodnom sertifikacionom kućom. Dobijanjem sertifikata kragujevački ugostitelji će proširiti svoje tržište, povećati prihod i kvalitet svojih usluga, a njihovi gosti uživati u boljoj ponudi“, istakao je Popović.

Ukupno, kroz finansiranje aktivnosti organizacije za podršku poslovanju tokom 2022. godine je više od 400 malih i srednjih preduzeća na teritoriji programa EU PRO Plus napredovalo u oblasti digitalizacije, marketinga, ozelenjavanja i cirkularne ekonomije, uvođena standarda i korišćenja finansijskih instrumenata.

„Podrška Evropske unije unapređenju konkurentnosti i jačanju srpskih preduzeća treba da pomogne njihovom ulasku na evropsko tržište, koje pruža velike poslovne mogućnosti ali istovremeno zahteva ispunjenje visokih standarda i spremnost na konkurenciju. Ovi projekti će u značajnoj meri unaprediti poslovanje malih preduzeća, i to u prerađivačkoj, poljoprivredno-prehambrenoj i drugim industrijama“, rekao je ambasador Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.