Doljevac, 16. septembar 2022.

Uz podršku EU rekonstruiše se Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Belotincu u opštini Doljevac

Oko 200 đaka Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u doljevačkom naselju Belotinac će uz podršku Evropske unije (EU) imati bolje uslove za obrazovanje nakon rekonstrukcije objekta koji je izgrađen 1955. godine. EU je za radove obezbedila više od 179.000 evra preko programa EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

Rekonstrukcija zgrade škole će obuhvatiti zamenu podova,  rekonstrukciju plafona, zamenu  krovnog pokrivača i oluka, zamenu električnih instalacija, spoljašnje i unutrašnje rasvete, renoviranje toaleta i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže kao i postavljanje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, zbog nepostojanja lokalne kanalizacije. Takođe, termoizolacijom fasade i zamenom spoljašnje stolarije značajno će biti unapređena energetska efikasnost objekta.

„Naša opština ima jednu od najvećih osnovnih škola u Srbiji a objekat u Belotincu je osmogodišnja škola koja je bila u izuzetno lošem stanju. Uz podršku Evropske unije mi ćemo poboljšati uslove za boravak đaka koji pohađaju ovu školu kao i za rad nastavnog osoblja”, rekao je Jovica Pešić, načelnik za privredu i finansije u opštini Doljevac. Opština će učestvovati u realizaciji sa značajnim iznosom od preko 125.000 evra.

Rok za završetak radova koje izvodi firma Tončev Gradnja d.o.o iz Surdulice, izabrana u postupku javne nabavke koja je sprovela opština Doljevac, je 120 dana.

Projekat u Doljevcu je jedan od 33 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa više od 5,5 miliona evra kako bi se unapredio kvalitet života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.