Zaječar, 2. mart 2023.

Vrtić „Đurđevak“ u Zaječaru uskoro u novom ruhu uz podršku EU

Uz podršku Evropske unije (EU) preko programa EU PRO Plus, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, vrtić „Đurđevak“ u Zaječaru će biti renoviran kako bi se unapredili uslovi za boravak oko 160 dece predškolskog uzrasta.

Radovi ukupne vrednosti preko 336.000 evra, od čega bespovratna sredstva EU iznose skoro 180.000 evra, a učešće grada Zaječara je 157.000 evra, podrazumevaju kompletnu zamenu dotrajalog krovnog pokrivača i stolarije, natkrivanje postojećih krovnih terasa i termoizolaciju fasade, sve u cilju unapređenja energetske efikasnosti objekta. Takođe biće nabavljena i informatička oprema kao podrška sprovođenju programa „Digitalni vrtić“.

„Realizacijom ovog projekta naši najmlađi sugrađani dobijaju značajno bolje uslove za boravak, obrazovanje i vaspitanje, a zaposleni će imati bolje uslove za rad.” rekao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

„Naša predškolska ustanova „Đulići” ove godine proslavlja svoj 54. rođendan, ali i pored tradicije mi pratimo evropske standarde u obrazovanju i uvodimo i digitalizaciju u rad, pa će nam nova informatička oprema pomoći da što bolje realizujemo aktivnosti utvrđene Programom „Digitalni Đulići” jer ćemo u svakoj od osam učionica imati laptop računar”, rekla je Tanja Jovanović, direktorka ustanove.

Radovi koje izvodi firma A.D. „Crna Trava” iz Leskovca, izabrana u postupku javne nabavke koji je sproveo grad Zaječar, trajaće 90 dana.

Projekat u Zaječaru je među projektima lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa preko pet miliona evra kako bi se unapredio kvalitet života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.