Beograd, 3. oktobar 2022.

Bolji teren za razvoj biznisa

Javni poziv za poslovnu infrastrukturu produžen do 31. oktobra 2022.

Program Evropske unije za lokalni razvoj EU PRO Plus, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, objavio je javni poziv za projekte poslovne infrastrukture. Evropska unija je za ovu inicijativu opredelila 4,8 miliona evra kako bi se doprinelo unapređenju uslova za investicije u proizvodnju, usluge i turizam i otvorila nova radna mesta u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Pravo učešća na pozivu ima 99 lokalnih samouprava uključenih u program EU PRO Plus, koje mogu da konkurišu projektima izgradnje ili rekonstrukcije, infrastrukturnog opremanja industrijskih zona, naučno-tehnoloških parkova, biznis inkubatora, turističkih zona, kao i projektima izrade tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture. 

„Vlada Srbije kontinuirano radi na stvaranju uslova za privredni rast i postizanje ravnomernog razvoja zemlje, a podrška EU će doprineti jačanju konkurentnosti lokalnih samouprava i njihovih ekonomija. Gradovi i opštine, uz bespovratna sredstva Evropske unije, imaju priliku da unaprede poslovnu infrastrukturu u industrijskim zonama i svoju turističku infrastrukturu i tako stvore prilike za nove investicije i nova radna mesta“, rekla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije. Kako je dodala, lokalne samouprave na ovaj način grade i svoje kapacitete, pripremaju projekte i koriste evropske fondove kako bi unapredile kvalitet života građana u svojim sredinama.

„Evropska unija pruža podršku privrednom razvoju Srbije sa posebnim pažnjom usmerenom na manje razvijene delove zemlje, gde je važno stvoriti povoljan poslovni ambijent za ulaganja i mogućnosti zapošljavanja. Pružanjem novih prilika i radnih mesta ljudima, a posebno mladima, oni će biti podstaknuti da ostanu da žive i rade u mestima u kojima su rođeni i tako ožive privredne perspektive ovih lepih krajeva Srbije“, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre.

U okviru poziva, iz ukupnog budžeta 3,4 miliona evra su usmerena na podršku razvoju industrijskih zona, naučno-tehnoloških parkova, inovacionih centara ili biznis inkubatora, dok je za podršku razvoju održivog turizma opredeljeno milion evra. Lokalne samouprave će moći da konkurišu i za podršku razvoju tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture, odnosno za izradu projekata za građevinsku dozvolu, izvođačkih projekata i studija izvodljivosti, za šta je EU izdvojila 400.000 evra. Same lokalne samouprave, srazmerno stepenu razvijenosti, treba da obezbede sredstva za sufinansiranje u visini od deset odsto ukupne vrednosti projekta za opštine iz četvrte kategorije, odnosno 15, 20 ili 30 odsto za one samouprave koje pripadaju trećoj, drugoj i prvoj kategoriji.

Javni poziv će se sprovesti u dve faze, tako što se u prvoj fazi podnosi koncept predloga projekta, dok druga faza podrazumeva podnošenje kompletne prijave, ali samo za one podnosioce čiji je koncept pozitivno ocenjen u prvoj fazi.

Više informacija o ovom pozivu kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupni su na internet stranici programa EU PRO Plus, Javni poziv za projekte poslovne infrastrukture. Rok za podnošenje koncepta (prva faza) je produžen do 31. oktobra 2022. godine.