Ćuprija, Aleksinac, Surdulica, 9. avgust 2023.

EU podržava Ćupriju, Aleksinac i Surdulicu

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Nikola Bertolini posetio je danas projekte koje EU podržava u Ćupriji, Aleksincu i Surdulici, a koji doprinose boljem kvalitetu života kroz unapređenje infrastrukture i usluga koje lokalne samouprave pružaju građanima.

Bertolini je sa predsednikom opštine Ćuprija Jovicom Antićem obišao radove na rekonstrukciji Doma kulture u Supskoj, jednom od najvećih naselja u ćuprijskoj opštini. Na objektu će uz bespovratna sredstva EU od skoro 160.000 evra i značajno učešće opštine od 120.000 evra biti urađena izolacija fasade i krova, postavljena električna mreža i uređen enterijer sve sa ciljem da se stanovništvu Supske obezbede bolji uslovi života.

„Objekat Doma kulture ovde u Supskoj predstavlja podršku poreskih obveznika Evropske unije lokalnim zajednicama u Srbiji, a kao višenamenski prostor koristiće stanovništvu i za kulturne i društvene aktivnosti”, rekao je Nikola Bertolini.

„Ovaj, nekada ruiniran objekat, sada se obnavlja uz pomoć sredstava Evropske unije, radovi teku po planu i očekuje se će biti završeni do novembra ove godine. U okviru ovog doma nalazi će se i ambulanta za pružanje zdravstvenih usluga lokalnom stanovništvu i prostor za folklorno društvo kao i šahovski klub”, rekao je predsednik opštine Ćuprija Jovica Antić.

Antić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Evropskom unijom i istakao i novu podršku EU od 170.000 evra obezbeđenu preko EU PRO Plus programa za infrastrukturno opremanje industrijske zone „Minel“ kako bi se unapredili uslovi poslovanja.

U Aleksincu je šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU sa predsednikom opštine Daliborom Radičevićem obišao zelenu pijacu čije je renoviranje pomogla EU.

„Evropska unija podržava jug Srbije kroz realizaciju brojnih inicijativa na lokalu, kao što su projekti u Aleksincu koji svi doprinose boljem životnom standardu građana na lokalu gde se život i dešava”, rekao je Nikola Bertolini i izrazio zadovoljstvo saradnjom Delegacije EU sa opštinom Aleksinac.

„Projekat rekonstrukcije i natkrivanja pijace uz nabavku novih tezgi realizovan je 2019. godine uz podršku Evropske unije a mi tu uspešnu saradnju nastavljamo i sa novim projektom obnove Ustanove za odmor i rekreaciju dece u Lipovcu koji će obezbediti kvalitetnije usluge i uslove kako za decu tako i za sportiste i turiste, ali i za same građanje Aleksinca i to kroz organizaciju raznih kulturnih događaja”, rekao je predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević.

Projekat je vredan ukupno 618.629 evra, od čega će EU preko EU PRO Plus programa da uloži preko 380.000 evra, a lokalna samouprava da učestvuje sa više od 236.000 evra.

U Aleksincu, Bertolini je razgovarao sa predstavnicima civilnog društva iz južne i jugoistočne Srbije koji su ga upoznali sa  situacijom u ovom delu zemlje, ali i mogućnostima  delovanja civilnog društva.

U Surdulici, predstavnik Delegacije EU zajedno sa Novicom Tončevim, ministrom bez portfelja zaduženim za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština, kao i predstavnicima opštine Surudulica, obišao radove na rekonstrukciji i opremanju Romskog centra, koji se sprovode u sklopu programa „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’. Ukupna vrednost projekta u Surdulici je 163.000 evra, od čega je donacija EU 140.000 evra.

„Ovde vidim Evropsku uniju i integracije, i vidim mesto za Rome gde mogu da se okupe, komuncirarju, stvaraju kulturu, a to jeste jedan od osnovnih principa Evropske unije. Zato mi je posebno drago što vidim da će ovaj objekat obezbediti mesto i okruženje za Romsku zajednicu ovde u Surdulici”, rekao je Nikola Bertolini.

„Opština bez sredstava Evropske unije ne bi mogla sama da završi ovaj objekat namenjen romskoj populaciji da im služi za kulturne, sportske i druge društvene aktivnosti” rekao je ministar Tončev i zahvalio se Delegaciji EU na podršci.

U surduličkom selu Alakince, Bertolini je posetio porodičnu mlekaru Veličković koja je uz EU bespovratna sredstva nabavila komoru za skladištenje i savremene mašine za pakovanje, unapredila poslovanje.